Solcelle Anlæg Reference Anlæg

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med investering solenergi.

Generelt?

Hældning og orientering?

Hvorfor skal man investere i et Solcelleanlæg?

Placeringsmuligheder?

Montage principper/metoder?

Servicefradrag eller håndvækerfradrag?

Vedligeholdelse af solceller og solcelleanlæg?

Hvad har indflydelse på produktionens størrelse?

 

Solenergi - Generelt?

Solcellebaseret strøm er godt set ud fra et samfundsmæssigt synspunkt. Det vil ofte producere på andre tidspunkter end der hvor vindmøllerne laver nok, og dermed får vi spredt den grønne energi produktion ud over mange flere timer i døgnet, hvilket er vigtigt. Et solcelleanlæg producerer altid samtidigt med at vi har det største energiforbrug, hvilket er i dagtimerne, mens industrien bruger el. Så solenergi er godt både fra det store og det lille perspektiv. Det fleste af os har alle sammen et eller andet ønske om at kunne bidrage til et bedre co2 regnskab. Dette er meget nemmere med solceller end med vindmøller, da langt de fleste har et tag, men ikke nær så mange har en åben plet med masser af vind. Derfor er solcelleanlægget noget de fleste kan investere i. Da der findes "solcelle pakker" i alle størrelser, er der også for de flestes pengepung og samvittigheder.

Hældning og orientering?

Vender den påtænkte flade for solcellerne fornuftigt i forhold til solindfald.?

For en god ydelse kan det anbefales at placere anlægget mellem sydøst og

sydvest med en hældning mellem 15 og 60 grader, se tabellen

 

                       

Kilde: Teknologisk Institut, maj 2006

 

Hvorfor skal man investere i et Solcelleanlæg?

Det er jo et frit land, og op til enhver om han/hun vil bruge sine penge til et samtalekøkken, eller til et evt. solcelleanlæg. Dog er der ingen tvivl om hvor den bedste investering ligger. Ved stigende energi priser låser man sin el pris fast med et solcelleanlæg. Når man i fremtiden skal sælge sit hus, er jeg ikke i tvivl om hvilken af de to mulige dispositioner, som påvirker salgs prisen mest gunstigt. Rigtigt mange der har investeret i et energi anlæg, oplever at der går sport i at bringe ens eget forbrug ned, og det første man gør når man kommer hjem fra arbejde, er lige og tjekke hvor meget man har tjent i dag. Derfor er vores råd til ny købere da også, at man lægger et anlæg op der laver en smule mindre end ens forbrug reelt er, så kan man siden hen bruge nogle af de sparrede penge til isolering eller til at skifte til LED lyspærer, som giver det sidste lille nøk på vejen til at blive selvforsynende.

Placeringsmuligheder?

Den nemmeste og billigste placering, er at udnytte det tag areal man i forvejen har. Her er det bedste et passende tag areal, som vender mod syd i ca. 45 graders hældning. Har man et lille tag, kan man vælge et Polykrystallinsk solcelleanlæg, som fylder mindst. Et typisk anlæg fylder omkring 46 m2 for et 6 kW solcelleanlæg.

Montage principper/metoder?

I vores garantiordning for korrekt solcelleoplægning kræver vores leverandører, at solcellerne skal oplægges på aluminiumsskinner, og som et minimum, galvaniseret stålskinner. Vi har i vores sortiment et skinne og monteringssystem, som er godkendt til vindklasse 3, hvilket svarer til orkan styrke. Det duer altså ikke at anbringe sine solceller på et direkte træ understøtnings system. Grunden til det er, at træ arbejder for meget i forskellige temperatur svingninger. Vi tillader gerne at vores kunder selv oplægger deres systemer, blot de følger anvisningerne.

Servicefradrag eller håndvækerfradrag?

Vælges servicefradrag eller håndværkerfradrag, kan du med fordel opnå fradrag på op til DKK 15.000 for enlige og DKK 30.000 for ægtefæller. Fradraget kan opnås, hvis anlægget monteres på dit hjem, sommerhuse og fritidshuse er også omfattet af reglen. Fradraget kan opnås på arbejdslønnen og afhængig af anlæg vil det være muligt at anvende fradraget fuldt ud. Reglen gælder fra 1 juni 2011 og frem til og med 2014. skatteværdien af fradraget er ca.33,5 % og ved udgift på DKK 30.000,får du ca. DKK 10.000 tilbage i skat.

Vedligeholdelse af solceller og solcelleanlæg?

Normalt er der ikke noget vedligehold på et solcelleanlæg. Men har det ikke regnet i lang tid, kan en simpel afvaskning godt hjælpe. Den såkaldte smudsfaktor kan altså godt hive produktionen ned på et solcelleanlæg. De fleste med en god hældning på 40 til 45 grader på deres solcelleanlæg behøver normalt ikke foretage sig noget, det klarer regnen. Der er naturligvis lokale forhold som kan nødvendiggøre lidt rengøring engang imellem. Lange perioder uden regn og med meget støv, samt større mængder af fugleklatter.

Hvad er en solcelleanlæg inverter og hvad bruges den til?

Der findes to grundtyper af solcelleanlæg invertere. Den ene type er med transformer, og den anden er uden en transformer. Der er både fordele og ulemper ved begge typer, men din leverandør ved hvilken type du skal vælge til hvilket solcelleanlæg.
Normalt er det sådan, at de invertere uden transformer kan producere mere effektivt end de med transformere, men det er dog kun en hovedregel, som har undtagelser.
Inverterens funktion er at behandle den producerede jævnstrøm fra dit solcelleanlæg, og så sende denne strøm ud på nettet, synkront med nettets frekvens, og nu i en AC kvalitet. Det gøres populært sagt ved at den hakker strømmen op i små stumper, og samler den igen, nu i perfekt AC kvalitet. Samtidig har inverteren den opgave at presse så meget produktion ud af solcelleanlægget som muligt.

Hvad har indflydelse på produktionens størrelse?

Det har retning til solen, solcelletypen, smudsgrad, alder af solcelle panelerne, temperaturen, inverterens effektivitet, uniforme volt, med lille plus minus tolerance (størst udbytte).. Et Polykrystallinsk solcelle panel falder i produktion hele livet, for efter 25 år at være faldet ca. 20%. Har man lille afstand mellem taget og solcellen bliver solcellen varmere, og yder mindre. Har man meget vind i området, køles solcellen bedre og producerer mere. Refleksioner fra havet eller en sø, øger også produktionen. Helt sorte solcelle paneler optager mere varme fra solen, og produktionen er derfor ikke så stor. Et solcelleanlæg, styres af den laveste fællesnævner i anlægget, så hvis der er store udsving i de opgivne volt, på plus/minus siden, giver det også en lavere produktivitet. Udover volt afvigelsernes størrelse, er der også forskel i temperatur koefficient på de forskellige fabrikanters solcellers ydelse. Thy-tronic er hele tiden på udkig efter de bedste solceller med høj ydelse samt med de længste garantier, til de rigtige opgaver.

 

 

Har du spørgsmål som ikke er nævnt her, så er du altid velkommen til at kontakte os.